Deze site gebruikt alleen cookies om het gebruiksgemak te verbeteren. Door op akkoord te klikken geeft u toestemming voor het gebruik van cookies.

Staatsieportretten van de Koning

Het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap (OCW) en het ministerie van Algemene Zaken hebben aan het Mondriaan Fonds de opdracht gegeven om de totstandkoming van drie staatsieportretten van Zijne Majesteit Koning Willem-Alexander te begeleiden. Na een voorselectie werden drie kunstenaars geselecteerd die de opdracht kregen om een staatsieportret van de Koning te maken: Rineke Dijkstra, Iris van Dongen en Femmy Otten. Minister Bussemaker van OCW presenteerde de kunstwerken op 24 april 2014 in Paleis Het Loo.
Hoogwaardige en ingelijste reproducties van de drie staatsieportretten van de Koning zijn via deze website te bestellen.


Rineke Dijkstra

Reproductie:
fotodruk


Papier:
hoogglanzend fotopapier


Lijst:
De lijst is gemaakt van Afzelia Doussie hout. De reproductie wordt op afstand gehouden van het plexiglas en heeft een duurzame achterkant en een aluminium ophangstrip. Het werk is ter bescherming achter plexiglas ingelijst.


Rineke Dijkstra - Fotodruk
Klik op afbeelding om te vergroten

Verkrijgbaar in twee formaten:

Klein formaat 50,5 x 60,3 cm
Prijs 493,00 euro

Groot formaat 78 x 93,2 cm
Prijs 844,00 euro


Prijzen voor deze ingelijste staatsieportretten zijn inclusief BTW en exclusief verzendkosten

Het Mondriaan Fonds heeft het portret als volgt omschreven.
Rineke Dijkstra (Sittard, 1959) heeft er in haar staatsieportret naar gestreefd de ontspannen en vriendelijke kant van de Koning als mens in overeenstemming te brengen met de autoriteit die hij in zijn functie uitstraalt als symbool dat boven de partijen staat. De blik is daarbij doorslaggevend. De subtiele draaiing in de figuur roept herinneringen op aan de portretten van de grote meesters uit de Gouden Eeuw. De aankleding van het portret is sober gehouden: donkergrijze achtergrond, donkerblauw pak, donkerrode das, wit hemd - de kleuren die samen de Nederlandse vlag vormen. Het originele kunstwerk is een fotodruk.


Iris van Dongen

Reproductie:
pigment afdruk op fluweel mat kunstdruk papier


Lijst:
De lijst bestaat uit een slank esdoorn profiel in Irisgrijs. De reproductie is vrij gemonteerd op een zuurvrij achtervel met een duurzame achterkant en een aluminium ophangstrip. Het werk is ter bescherming achter plexiglas ingelijst.


Iris van Dongen - Pastel, gouache en geperst houtskool op papier
Klik op afbeelding om te vergroten

Verkrijgbaar in twee formaten:

Klein formaat 41,8 x 56,9 cm
Prijs 524,00 euro

Groot formaat 78,5 x 107 cm
Prijs 1010,00 euro


Prijzen voor deze ingelijste staatsieportretten zijn inclusief BTW en exclusief verzendkosten

Het Mondriaan Fonds heeft het portret als volgt omschreven.
Iris van Dongen (Tilburg, 1975) heeft het staatsieportret van de Koning gebaseerd op foto's die zij van hem maakte met sterk zijlicht, zodat de ene helft van zijn hoofd in het licht staat en de andere kant in de schaduw blijft. Van Dongen maakte eerst twee schetsontwerpen vanuit verschillende standpunten: een waarop de Koning de beschouwer vriendelijk aankijkt en een formeel portret in een statiger pose. In de definitieve versie zijn beide benaderingen samengekomen. De Koning is weergegeven tegen een abstracte achtergrond. Het hoofd van de Koning, zijn handen en de pochet vormen samen een driehoek van lichte elementen, die zijn donkere pak ritmisch onderbreken. Het originele kunstwerk is pastel, gouache en geperst houtskool op papier. Door het gebruik van papier met een natuurlijk karakter kunnen de reproducties minimale verschillen hebben.


Femmy Otten

Reproductie:
pigment afdruk op natuurlijk katoenvezel bariet-papier


Lijst:
De lijst bestaat uit een rank onbewerkt eiken profiel. De reproductie is vrij gemonteerd op een zuurvrij achtervel met een duurzame achterkant en een aluminium ophangstrip. Het werk is ter bescherming achter plexiglas ingelijst.


Femmy Otten - Olieverf op doek
Klik op afbeelding om te vergroten

Verkrijgbaar in twee formaten:

Klein formaat 43,7 x 54,7 cm
Prijs 465,00 euro

Groot formaat 84 x 105 cm
Prijs 1011,00 euro


Prijzen voor deze ingelijste staatsieportretten zijn inclusief BTW en exclusief verzendkosten

Het Mondriaan Fonds heeft het portret als volgt omschreven.
Femmy Otten (Amsterdam, 1981) brengt de Koning in haar staatsieportret in harmonie met zijn functie. Op subtiele wijze wordt verwezen naar historische elementen. De achtergrond is geïnspireerd op de stof waarmee de troon in de Ridderzaal is bekleed. De patronen onderaan het portret bekleden een rituele functie. De motieven benadrukken de platheid van het doek, de snijlijnen leiden naar het rechteroog van de Koning waardoor vluchtpunt en onderwerp van het schilderij samenvallen. Het portret is opgebouwd uit verschillende dunne olieverflagen over elkaar op een gladgeschuurd wit linnen doek. Hierdoor heeft het portret de ijlheid, die kenmerkend is voor Ottens werk. Het originele kunstwerk is olieverf op doek.

Verzendkosten per staatsieportret zijn afhankelijk van formaat en land van bestemming.

Voor Nederland zijn de verzendkosten voor een klein formaat 60,50 euro en een groot formaat 78,65 euro, inclusief BTW.

De verzendkosten voor leveringen buiten Nederland variëren tussen 83,94 euro voor een klein formaat en 564,56 euro voor een groot formaat, inclusief BTW.

Betaalkosten zijn afhankelijk van de betaalwijze.

Voor betalingen via iDEAL worden geen kosten in rekening gebracht.

De betaalkosten met een creditcard zijn voor een klein formaat 14,50 euro en voor een groot formaat 27,50 euro per reproductie (vrijgesteld van BTW).

Voor betalingen met factuur wordt per bestelling 15,00 euro (inclusief BTW) in rekening gebracht.


Het bestelproces bestaat uit 3 stappen:

  1. Selecteer staatsieportret en aantal.
  2. Vul persoonsgegevens en betaalmethode in.
  3. Betalen via iDeal, Visa, Mastercard, Maestro of onder factuur.
Ministerie van Algemene Zaken
Telefoon 070 - 356 41 42
Email: rvd.pers.kh@minaz.nl

Ministerie van Onderwijs Cultuur en Wetenschappen
Telefoon 070 412 34 56 (Algemeen)
Voor de media: Aicha Lubbinge
Email: a.j.lubbinge@minocw.nl, telefoon: 06 15038401

Vragen over levering of betalingen:
OBT, Telefoon 070 308 40 50, Email staatsieportretten@obt.eu
Kerketuinenweg 8, 2544 CW Den Haag, KvK 27173004
Bekijk toegankelijkheid van deze site.